Încă de la momentul lansării, utilizatorii Windows 10 s-au plâns de colectarea datelor de către Microsoft. La recentele actualizări, Windows a simplificat setările și a rezumat câteva puncte principale.

În prezent, e ușor să determini care setări sunt „cele mai bune”. Utilizatorii foarte precauți dezactivează toate opțiunile pe care le găsesc și speră ca Microsoft să nu afle nimic despre ei. Însă, așa sacrifică funcții utile, cum ar fi localizarea sau asistentul digital Cortana. Pe de altă parte, utilizatorii neîngrijorați păstrează toate setările Microsoft spunând că nu au nimic de ascuns. Însă vor fi șocați când vor afla câte știe curiosul Microsoft despre ei. De aceea, pentru cea mai mare parte a utilizatorilor, dificultatea este găsirea unui compromis între confort și protecția datelor.

În continuare, Facturone prezintă câteva verificări pe care le poți face și cum poți anula anumite setări:

  • Dezactivează Telemetry și Windows App Telemetry. Windows 10 vine acum cu caracteristica de telemetrie activată în mod implicit, care colectează tot felul de activități de utilizator și le trimite la Microsoft. Din păcate, Microsoft nu a oferit nicio modalitate de a dezactiva complet utilizând aplicația Setări pentru edițiile Home și Pro în Windows 10. Numai utilizatorii Enterprise pot să-l dezactiveze. Iată o soluție pentru alte ediții decât Enterprise pentru a dezactiva telemetria și colectarea de date în Windows 10.  Downlodează această arhivă zip care contine două fișiere Telemetry-Enable_Disable-Win10.cmd și WinApp-Telemetry-Enable_Disable-Win10.cmd. Salvează aceste fișiere pe discul C:/ și rulează-le pe rând cu drept de acces administrator (Click dreapta, Run as administrator).  Alege opțiunea de a dezactiva Telemetria.
  • Setările implice în timpul configurării. După ce Windows este instalat, sistemul îți cere să alegi privind confidențialitatea informațiilor. Poți opri „Relevant ads„, „Diagnostics” și „Tailored experiences„. Poți dezactiva și „Speech recognition” dacă nu dorești să folosești acest serviciu.
  • Monitorizează contul Microsoft. Setările au diferite legături pentru gestionarea datelor salvate în cloud. Însă, poți obține o imagine de ansamblu mai bună cu click pe „My Microsoft account” în „Settings/Account” și mergi la „Privacy” care se deschide în browser. Vei găsi aici toate datele salvate.
  • Pune Cortana la colț. Este vorba de asistentul digital pe care îl poți găsi dacă scrii „Cortana” în câmpul de căutare. Apeși „Cortana & search settings„, iar în fereastra următoare deschide „Permissions & History” din coloana din stânga. La „Permissions” poți seta cu exactitate datele la care Cortana are acces.
  • Personalizează setările Windows. Toate modificările din setări pot fi făcute din „Settings/Privacy” unde sunt multe opțiuni detaliate. Localizarea, accesul la cameră și microfon și multe altele pot fi activate sau dezactivate pentru fiecare aplicație.

Facturone reinițializează libertatea pe internet!