Societatile comerciale trebuie sa isi inlocuiasca aparatele de marcat cu jurnal tiparit cu cele cu jurnal electronic pentru a nu risca, din toamna, amenzi pentru nerespectarea obligatiilor.

Avand in vedere ca data de 1 august a fost ultimul termen din calendarul inlocuirii caselor de marcat, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a oferit miercuri cateva clarificari privind facilitatile, obligatiile si termenele ce privesc noile aparate de marcat.

1. Cum verific daca aparatul cu jurnal electronic pe care-l folosesc acum este conform noilor conditii?

Intrebarea contribuabilului: „Am o casa de marcat Datecs DP05 cu jurnal electronic. Cum pot afla daca modelul respectiv imi permite sa functionez dupa noile reglementari? Daca nu, exista o lista cu modele de case de marcat agreate de ANAF?”

Raspunsul ANAF: „Aveti posibilitatea de a accesa, pe site-ul nostru, lista operatorilor economici distribuitori de aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic, autorizati in sedinta Comisiei de autorizare a distribuitorilor pentru aparate de marcat electronice fiscale avizate tehnic din data de 24.05.2018”.

2. Care sunt sanctiunile pentru nedepunerea formularului C801?

Raspunsul ANAF: „Nedepunerea formularului C801 nu este o contraventie si nu se sanctioneaza, ci este o facilitate de obtinere a NUI. Mentionam insa ca neindeplinirea obligatiei operatorilor economici de a se dota cu aparate de marcat electronice fiscale, achizitionate numai de la distribuitori autorizati sau unitati acreditate pentru comercializare constituie contraventie si se sanctioneaza”.

Nota: Casele de marcat cu jurnal electronic trebuie inregistrate la autoritati atat inainte de punerea in functiune a registrului national de evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate in judete si in sectoarele municipiului Bucuresti, cat si dupa acest moment. Formularul C801 este folosit pentru a obtine atribuirea numarului de ordine in Registrul de evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale. Fiscul a publicat recent patru formulare electronice ce pot fi folosite la înregistrarea caselor de marcat cu jurnal electronic.

3. Cum procedez cand mut casa de marcat de la un punct de lucru?

Intrebarea contribuabilului: „La punctul de lucru al societatii, care urmeaza sa se inchida, s-a achizitionat o casa de marcat cu jurnal electronic. Ca si model, ea se afla pe lista postata de dvs. Nelamurirea mea: pot muta casa de marcat de la punctul de lucru la sediul societatii? Si, daca da, care este procedura?”

Raspunsul ANAF: „Aparatul poate fi mutat la alt punct de lucru. Dumneavoastra informati organul fiscal competent cu privire aceasta schimbare prin completarea si transmiterea fomularului F4105″.

4. Cum vedem daca bonurile fiscale sunt eliberate de o casa de marcat cu jurnal electronic?

Intrebarea contribuabilului: „Exista vreo posibilitate de a verifica daca bonurile fiscale emise de comercianti au fost eliberate prin case de marcat fiscalizate cu jurnal electronic? Respectiv, exista un registru public pentru a verifica numarul avizului de distributie a caselor de marcat fiscale, respectiv numarul de ordine din Registrul de evidenta a caselor de marcat fiscale instalate in judet sau in municipiul Bucuresti?”

Raspunsul ANAF: „Pe site-ul nostru puteti accesa:

a) Evidenta aparatelor de marcat electronice fiscale, pe baza:

  • Seriei aparatului de marcat electronic fiscal
  • Numarului autorizatiei de distributie
  • Datei autorizatiei de distributie.

b) Lista operatorilor economici distribuitori de aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic, autorizati in sedinta Comisiei de autorizare a distribuitorilor pentru aparate de marcat electronice fiscale avizate tehnic din data de 24.05.2018.”

5. Comert electronic, livrare cu masina comerciantului: E nevoie de case de marcat electronice?

Intrebarea contribuabilului: „Conform OUG nr. 28/1999, se excepteaza de la obligatia casei de marcat : k) comertul cu amanuntul prin comis-voiajori, precum si prin corespondenta. Va rog sa definiti notiunea de comert prin corespondenta. In cazul in care o firma cu activitate preponderenta de comert cu ridicata vinde si prin intermediul unei platforme de comert electronic si livreaza cu masinile proprii si incaseaza numerar de la clienti, unii fiind persoane fizice, cum este considerat? Are obligatia de a detine casa de marcat? Daca da, atunci are obligatia de a emite bonuri fiscale pentru toate incasarile numerar? Daca incasarea este pentru o factura emisa acum 1 luna, tot cu bon fiscal se face?”

Raspunsul ANAF: „In situatia descrisa de dumneavoastra, in care livrarea se efectueaza cu masinile societatii si incasati numerar de la clienti, aveti obligatia de a detine aparat de marcat electronic fiscal si de a emite bon fiscal.”

6. Prestari servicii pentru persoanele fizice: si pentru asta e nevoie de astfel de aparate?

Intrebarea contribuabilului: „Pentru societatile cu obiect de activitate de protectie si paza, care pot avea si contracte cu persoane fizice pentru paza personala, in consecinta incaseaza de la acestea contravaloarea facturilor, este obligatorie achizitia si inregistrarea unei case de marcat electronice?”

Raspunsul ANAF: „Facem precizarea ca, operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.”