Utilizatorii de Mozilla Firefox pot îmbunătăți securitatea și protecția intimității în doi pași, mai exact prin optimizarea setărilor și apoi cu ajutorul unor extensii.

Setează Firefox corect

Firefox culege singur date de telemetrie. Cu toate că asta se petrece anonim este foarte ușor de oprit funcția. Pentru a face asta, intri la ”Settings”, iar mai apoi la opțiunea ”Privacy&Security”. Scroll în jos până dai de ”Data Collection” și debifează toate opțiunile de aici.

Apoi faci scroll în sus până ajungi la ”History”. Din rațiuni de confort, Firefox ține minte site-urile vizitate, o listă de descărcări și termeni de căutare și date de formulare. Setarea implicită este ”Remember History”. Din perspectiva protecției intimității, este indicat să setezi ”Never remember history”. Un compromis ar fi ”Use custom settings for history”. Cu această opțiune poți să cureți istoria când Firefox este închis. Setarea este valabilă și pentru cookies.

Dacă vrei neapărat să folosești managerul de parole al lui Firefox, activează opțiunea ”Use Master Password” prezentă mai sus.

În partea de sus a setărilor de securitate a datelor, vei găsi protecția anti-tracking. Cu setările implicite, aceasta va rula doar în modul privat.

Folosește extensii

Dacă vrei să eviți și mai mult web tracking-ul, extensiile pe care le poți încărca la addons.mozzila.org sunt și ele de ajutor.

Startpage – căutare în Google fără Google

Startpage are toate calitățile lui Google, minus urmărirea utilizatorului. Principiul de operare implică introducerea termenilor de căutare în Startpage. Aceștia sunt trimiși anonim către Google. Rezultatul căutării va fi afișat ulterior. Astfel, calitatea căutărilor este foarte ridicată.

uBlock Origin – blochează tracking-ul

uBlock Origin este un blocker open source care se instalează pur și simplu. În modul implicit, filtrează trackerele destul de bine. uBlock Origin necesită doar câteva resurse. Important: cu un buton mare poți opri blocker-ul pentru un anumit site pe care îl vizitezi.

Firefox Container

La cerere, extensia Firefox Multi-Account Container separă datele de navigare pentru anumite aspecte ale vieții. Containerele pentru timp liber, banking și shopping sunt predefinite. Stocările și cookies pentru site-uri sunt valabile doar în respectivele containere, nu peste tot.

Facturone reinițiealizează libertatea pe internet!